Káva v slovenskom ponímaní po revolúcii? Veľká šálka horkej hnedej tekutiny. Tak by sa dal charakterizovať nápoj, ktorý ste v tej dobe dostali ak ste si objednali niekde v reštaurácii kávu. My sme síce na to boli zvyknutí, ale napríklad taliansky turisti bývali prekvapení.
Úspešná pražiareň zo Slovenska? To nemusí byť rarita
Našťastie sme postupom rokov aj my zistili, čo je to skutočná káva vo všetkých svojich podobách a chutiach. A to nielen z hľadiska konzumentov, ale aj z hľadiska produkcie kávy, keďže dnes sa môžeme pochváliť mnohými pražiarňami, z ktorých niektoré sa nestratia ani v európskej konkurencii.
Treba však dodať, že pre množstvo ľudí je káva stále skôr tou spomínanou horkou hnedou tekutinou vo veľkej šálke. Rôzne instantné kávy, ktoré by gurmáni za kávu ani neoznačili, sú stále u nás obľúbené. Uberáme sa však smerom k vychutnávaniu si naozaj skvelej kávy, čo je vidieť aj na fakte, že zrnkovej kávy predaj je stále na vzostupe a ukrajuje si čoraz viac z podielu všetkej predanej kávy v našej krajine.
Káva má viac ako len jednu chuť
Ľudia si aj doma chcú vychutnať kávu v takej kvalite, akú má lahodná káva pre kaviarne. A je to jednoduchšie ako kedykoľvek aj vďaka už spomínaným novým pražiarňam, ktoré aj bežným zákazníkom ponúkajú skutočne gurmánsky zážitok.
Obzvlášť ak ide o 100% Arabicu. Rozmanitosť rôznych odrôd kávy Arabica vás presvedčí, že káva ani zďaleka nemá len jednu chuť, ale skrýva bohaté množstvo chutí, ktoré sa môžu postarať o diametrálne odlišné zážitky pre vaše chuťové poháriky.
A to, že aj Slováci chcú tieto chute objavovať, dokazuje fakt, že rastie záujem o rôzne výberové kávy, či takzvané single origins kávy, čo sú kávy z jedného určitého regiónu. Môžete tak vždy pri rannej šálke kávy precestovať celý svet.
Zdroj obrázku: Evgeniy Lee / Shutterstock.com