O liečebných vlastnostiach kefíru, ktoré sú známe už viac ako jedno storočie, mnohí z vás zrejme vedia. Tí, ktorým tento zázračný nápoj veľa nehovorí, odporúčame spozornieť, pretože má na naše telo niekoľko pozitívnych účinkov. Nájdite si pár minút času a poďte sa spolu s nami o tom presvedčiť.
Kefír sa líši od ostatných fermentovaných mliečnych výrobkov v unikátnom zložení, vďaka ktorému ho môžu piť aj ľudia s laktózovou intoleranciou. Z vedeckého hľadiska je kefír komplexnou zmesou baktérií mliečneho kvasenia a húb v polysacharidov.
Vlastnosti a kalórie kefíru
Viete, aké sú prospešné vlastnosti tohto produktu? Kefír je fermentovaný mliečny výrobok, ktorý sa vyrába z rôznych druhov mlieka, najčastejšie kravského alebo ovčieho. Je bohatý na vitamín B12, vápnik, horčík, vitamín K, biotín, kyselinu listovú a enzýmy.
Kefír navyše obsahuje približne dve desiatky prospešných baktérií a húb. Vo všeobecnosti má vynikajúcu nutričnú hodnotu a výborne chutí. Len 1 šálka kefíru obsahuje:
- 160 kalórií;
- 12 gramov uhľohydrátov;
- 10 gramov proteínu;
- 8 gramov tuku;
- 300 mg vápnika, čo je 30 % dennej potreby;
- 100 IU vitamínu D, čo je 25 % dennej potreby;
- a 500 IU vitamínu A, predstavuje 10 % dennej potreby;
Ak vám to doteraz ešte ako dobrý dôvod všetko nestačilo, prinášame vám 7 dôvodov, prečo by ste mali každý deň vypiť pohár kefíru.
1. Podporuje imunitu
Kefír obsahuje množstvo zlúčenín a živín, ako je biotín a kyselina listová, ktoré posilňujú imunitný systém a chránia vaše bunky.
V kefíre existuje veľké množstvo probiotík, ktoré chránia telo pred škodlivými baktériami, ako sú salmonela a E. coli. Prospešné baktérie v tomto nápoji regulujú imunitu tým, že zabraňujú rastu týchto nežiaducich „hostiteľov“.
Obyčajný kefír tiež obsahuje ďalšiu silnú látku – nerozpustný polysacharid – kefiran, ktorý má antimikrobiálne vlastnosti a pomáha bojovať proti kandidóze.
2. Posilňuje kosti
Osteoporóza je jednou z najčastejších chorôb v modernom svete. V tele sa postupne vyvíja s nedostatkom vápnika, nevyhnutným pre zdravé a pevné kosti. Kefír vyrobený z plnotučného mlieka má obsah vápnika naozaj vysoký.
A čo je ešte dôležitejšie, obsahuje bioaktívne látky, ktoré pomáhajú vstrebávať vápnik v tele a zastavujú deformáciu kostí. Je to aj vitamín K2, ktorý výrazne zlepšuje ich stav, hustotu a absorpciu vápnika.
3. Bojuje proti rakovine
Rakovina sa vyskytuje vtedy, keď je v tele rast rakovinotvorných buniek abnormálny a bez akejkoľvek kontroly. Kefír môže byť v tomto boji silnou zbraňou.
Má veľký antikarcinogénny účinok. Spomaľuje rast skorých nádorov a transformáciu karcinogénnych látok.
4. Zlepší vaše trávenie
Ak pijete kefír každý deň, množstvo dobrých baktérií vo vašich črevách porastie, čo výrazne zlepší vaše trávenie.
Pokiaľ ide o baktérie v čreve, potom je veľmi dôležité zachovať si ich rovnováhu. Kefír ju pomáha obnoviť a bojuje proti takým chorobám, ako je syndróm dráždivého čreva, vredy a Crohnova choroba.
Tento nápoj je skutočnou spásou po liečbe antibiotikami, pretože sa stará o obnovenie črevnej mikroflóry. Pomôže vám zotaviť sa aj z hnačky a iných gastrointestinálnych porúch spôsobených liekmi.
5. Zmierni alergie
Rôzne formy alergií a astmatických ochorení je spojených so zápalovými procesmi v našom tele. V niektorých štúdiách sa dokonca zistilo, že kefír znižuje počet zápalových buniek, ktoré interferujú s funkciou dýchacieho traktu a spôsobujú hromadenie hlienu. Živé organizmy prítomné v kefíre pomáhajú imunitnému systému prirodzene potláčať alergickú reakciu.
Podľa mnohých vedcov sú alergické reakcie výsledkom nesprávneho stravovania a minimálneho obsahu prospešných baktérií v čreve, takže toto je jednoduchý spôsob, ako to môžete zmeniť a podporiť.
6. Zdravá koža
Keď sú črevá nezdravé, vysielajú signály aj do našej pokožky, čím sa narušuje jej prirodzená rovnováha a vzhľad, objavuje nepekný ekzém, vyrážka alebo iné kožné prejavy.
Kefír pomáha zvyšovať počet užitočných baktérií a vyrovnávať stav najväčšieho orgánu v našom tele – koži. A dokonca pomáha, ako určite viacerí tušíte, nielen pri systémových kožných problémoch, ale aj pri popálení pokožky.
7. Ochráni srdce a krvné cievy
Zvýšený cholesterol je jednou z hlavných príčin infarktu a mozgovej príhody, ktoré sa vyskytujú v dôsledku zúženia krvných ciev.
Hoci sa mliečne výrobky na vysoký cholesterol zvyčajne neodporúčajú, kefír má na hladinu zlého cholesterolu pozitívny vplyv.
Znižuje krvné tuky a škodlivé mastné kyseliny, ktoré si s nevhodnou hladinou zvýšeného cholesterolu poradia. Látka kefiran pomáha navyše znižovať krvný tlak a tiež pri tachykardii a srdcovej hypertrofii.
Kefír by sa dal by sa označiť ako všeliek, no aj tu platí všetko s mierou. Určite si ho ale občas doprajte aj vy. Ako vidíte, je to jednoduchá cesta k zdravému telu.